Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 | By: Vegan life style

Ταξίδι στην Βόρεια Ευρώπη.

Αυτή την εβδομάδα και πριν την επόμενη Παρασκευή που θα πάω στο Mainz για την ετήσια συνάντηση της ΔΟΟΟ βρίσκομαι στο Ταλίν της Εσθονίας, σε ένα Εκπαιδευτικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επίσκεψη μελέτης.
Το θέμα της επίσκεψης μελέτης είναι ο τρόπος που υποστηρίζονται οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί στην Εσθονία αλλά και γενικά στις χώρες των οποίων αντιπρόσωποι θα βρίσκονται εδώ και όλοι μαζί θα συμμετέχουμε στο πρόγραμμα. Παράλληλα, το άλλο θέμα που θα μελετηθεί είναι η αυτοαξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Συγκεκριμένα οι άλλοι συμμετέχοντες-ουσες είναι από : Γερμανία, Αγγλία, Σκωτία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ισπανία. Η Ελλάδα έχει εμένα ως εκπρόσωπό της.
Με την ευκαιρία που είχα να βρεθώ στο μακρινό παγωμένο Ταλίν κατάφερα να κάνω μια γρήγορη επίσκεψη στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, αφού απέχει από το Ταλίν μόνο 2 ώρες με τα γρήγορα, εντυπωσιακά, τεράστια καταμαράν, που έσκιζαν τους πάγους της Βαλτικής θάλασσας στο πέρασμα τους. Έτσι, χθες, πέρασα την μέρα μου με τις συναδέλφους Οικιακής Οικονομίας που μας είχαν επισκεφτεί πριν από δύο σχεδόν χρόνια στην Ελλάδα.
Ήρθαν και οι τρείς να με υποδεχθούν στο πλοίο, με πήραν στο σπίτι της Ghitta, η οποία μετά το ταξίδι στην Ελλάδα απέκτησε ένα πανέμορφο μωράκι, την Lynn. Εκεί φάγαμε τάρανδο(!!!!)που είχε μαγειρέψει η ίδια, και μια νόστιμη τάρτα με bluberries.
Μιλήσαμε αρκετά, θυμηθήκαμε τις μέρες που περάσαμε στην Ελλάδα, και φυσικά στέλνουν σε όλους και όλες όσες γνώρισαν πολλά πολλά χαιρετίσματα.
Ύστερα από το γεύμα μας, η Mervi και η Pirkko (η οποία είχε έρθει δύο ώρες με το τρένο για να με συναντήσει!!) με πήγαν στο κέντρο του Ελσίνκι όπου είχαμε ραντεβού και με το Stefan Wahlen, επίσης συνάδελφο και φίλο μου από τις συναντήσεις στην ΔΟΟΟ.
Με ξενάγησαν στο Ελσίνκι, ήπιαμε καφέ σε ένα πολύ όμορφο καλλιτεχνικό μέρος, γελάσαμε, και εγώ τους πείραζα όταν μου έλεγαν τα σημεία που υπάρχει θάλασσα αφού εκεί είναι μόνο παχύς πάγος. Θάλασσα στερεή, χωρίς πουθενά ίχνος από νερό σε υγρή μορφή ή κύμα, παρά μόνο σταθερός λευκός πάγος, και Φινλανδοί που αφού ανοίξουν τρύπες στον πάγο ψαρεύουν.
Σας διαβεβαιώνω το θέαμα της παγωμένης θάλασσας μαζί με τα τεράστια βουνά χιονιού παντού είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό. Για μας βέβαια αφού αυτοί το έχουν συνηθίσει και μάλλον το έχουν μπουχτίσει κιόλας.
Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης μελέτης που ξεκινάει απόψε περιλαμβάνει επισκέψεις στο Πανεπιστήμιο του Ταλίν, σε σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , όπου έχω ζητήσει να μπώ σε τάξη διδασκαλίας Οικιακής Οικονομίας, επίσκεψη σε σχολείο τεχνικής εκπαίδευσης, και σε νηπιαγωγείο. Περιλαμβάνει επομένως ένα πλήρες φάσμα των εκπαιδευτικών θεσμών και ανυπομονώ να δω τους τρόπους που έχουν για την υποστήριξη των νέων εκπαιδευτικών. Αντίστοιχα σε μάς, είναι οι θεσμοί του ΠΕΚ και η υποστήριξη από τους Σχολικούς Συμβούλους και τους Διευθυντές των σχολείων. Αυτά θα τα παρουσιάσω όταν έρθει η σειρά μου να μιλήσω, αύριο δηλαδή το μεσημέρι.
Φυσικά, θα σας ενημερώνω για όλα όσα παρατηρώ και μας ενδιαφέρουν εκπαιδευτικά...και όχι μόνο! Φωτογραφίες θα δείτε σύντομα, αν και όσοι είστε το facebook ήδη έχετε πάρει μια γεύση.
Να είστε όλοι και όλες καλά, σύντομα περισσότερα νέα από την παγωμένη βόρεια Ευρώπη.