Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010 | By: Vegan life style

Καθήκοντα Σχολικών Συμβούλων

ΘΕΜΑ:« Καθήκοντα Σχολικών Συμβούλων »

Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των σχολικών συμβούλων καθορίζονται από τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 1 του Ν.1304/1982, σε συνδυασμό με την αριθ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002 Υ.Α. (ΦΕΚ αρ. 1340/Β’) όπως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει, από τις οποίες προκύπτει ότι o σχολικός σύμβουλος συνεργάζεται όχι μόνο με το διευθυντή, το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό συμβούλιο του κάθε σχολείου της περιοχής αρμοδιότητάς του, αλλά και με το Διευθυντή Εκπαίδευσης ή τον Προϊστάμενο Γραφείου, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, ακόμη και με τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αρτιότερη εκπλήρωση της αποστολής του. Ακόμη, ο σχολικός σύμβουλος συμμετέχει στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των εκπαιδευτικών, για την επιμόρφωση των οποίων αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, προγραμματίζει το εκπαιδευτικό έργο και διαχειρίζεται την εκπαιδευτική πολιτική στην περιοχή ευθύνης του. Επιπλέον, συμμετέχει σε υπηρεσιακά συμβούλια και συμβούλια επιλογής σύμφωνα με σχετικές διατάξεις, συμμετέχει στις επιτροπές προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων, στη διαδικασία αναβαθμολόγησης των γραπτών, τοποθετείται ως Διευθυντής ή Υποδιευθυντής σε Π.Ε.Κ., συνέρχεται σε κοινές συντονιστικές συσκέψεις με άλλους σχολικούς συμβούλους κ.λ.π.
Από τα ανωτέρω καθήκοντα και αρμοδιότητες προκύπτει ότι οι σχολικοί σύμβουλοι ασκούν τα καθήκοντά τους τόσο εντός των σχολείων και σε συνάφεια με τη διδασκαλία σε αυτά, όσο και εκτός των σχολικών μονάδων.
Επομένως με την έναρξη του νέου σχολικού έτους και λαμβάνοντας υπόψη τον σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζει ο Σχολικός Σύμβουλος στην εκπαιδευτική διαδικασία, η συνεχής παρουσία στην έδρα του τόσο εντός όσο και εκτός των σχολικών μονάδων κρίνεται απολύτως απαραίτητη, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.
Σε περίπτωση που Σχολικός Σύμβουλος απουσιάζει με αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 2δ του άρθρου 2 και της παρ. 2εii του άρθρου 5 της ίδιας ως άνω Υπουργικής Απόφασης.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ