Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010 | By: Vegan life style

Τι είπαμε στον καφέ...

Την περασμένη Πέμπτη συναντηθήκαμε στο κυλικείο του Χαροκοπείου για ένα φιλικό καφέ και κουβεντούλα για τα θέματα που μας απασχολούν. Μαζεύτηκαν συνάδελφοι απόφοιτοι, αλλά και καθηγητές και καθηγήτριες που ήδη δουλεύουν , φοιτητές και φοιτήτριες που ήταν στο πανεπιστήμιο, και μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου αποφοίτων μαζί με την πρόεδρο Κωνσταντία Μπάρδα.
Εκτός από τα γνωστά θέματα μετέφερα σε όλους τα νεώτερα από την επίσκεψη που είχα κάνει την προηγούμενη μέρα στο Υπουργείο. Εκεί έμαθα τα εξής:
Οι διορισμοί αναπληρωτών που θα γίνουν όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των κενών θα είναι και πάλι λίγοι χωρίς να μου διευκρινήσουν τι εννοούν με τον όρο λίγοι.
Το μάθημά μας μπορούν να το διδάσκουν μόνο εκείνοι που το έχουν Β ανάθεση σύμφωνα με το νόμο. ΚΑΝΕΙΣ άλλος και από καμμιά άλλη ειδικότητα δεν έχει δικαίωμα να το κάνει. Σε αυτες τις περιπτώσεις, και όποτε μαθαίνετε κάτι τέτοιο μπορείτε να με ενημερώνετε, θα γίνεται έγγραφη καταγγελία στο Υπουργείο.(θέμα πολύ σημαντικό αφού το μάθημά μας το έχουν διδάξει κατά καιρούς όλοι οι κλάδοι μηδενός εξαιρουμένου!!!!)
Η επιστολή που είχε σταλεί στην Διεύθυνση σπουδών της Πρωταβάθμιας με θέμα το Πράσινο σχολείο θα ξαναεξετασθεί, αφού όπως θα δείτε στην επόμενη ανάρτηση η απάντηση που λάβαμε είναι εντελώς άσχετη.
Συμπερασματικά στην συζήτηση που έγινε, και μετά από όλα αυτά, αναφέρθηκαν τα εξής.
Αρχικά θα πρέπει οι φοιτητές-τριες που ακόμη σπουδάζουν να προσπαθήσουν να προσανατολιστούν σε ότι μπορεί να τους προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση με τις παρεχόμενες από την σχολή Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας γνώσεις αλλά και έξτρα γνώσεις σε εκπαιδευτικούς και όχι μόνο τομείς, προσπαθώντας να "βλέπουν" όποιες ευκαιρίες θα τους βρίσκονται σε όλους τους τομείς (χωρίς φυσικά να εξαιρείται η εκπαίδευση). Αφού κανείς-καμμιά δεν μπορεί να διαβεβαιώσει την πορεία του ελληνικού δημοσίου και το μέλλον των διορισμών στην εκπαίδευση.
Οι απόφοιτοι έχουν ακόμη το δρόμο της εκπαίδευσης ακόμη και αν ίσως τους πάρει περισσότερο χρονο από ότι είχαμε συνηθίσει ως τώρα. Παράλληλα θα πρέπει να καταγράφονται οι πιθανές θέσεις που υπάρχουν για απασχόληση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (παλιό Γεωργίας) όπου το τμήμα Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας παραμένει λειτουργικό και κατά πληροφορίες έχει κάνει προκήρυξη θέσεων που δεν καρποφόρησε. Επίσης, θα πρέπει να μελετηθεί το θέμα του ΟΑΕΔ αφού στις σχολές του διδάσκονται μαθήματα της ειδικότητας μας. Γενικά, η ευκολία των διορισμών στην εκπαίδευση μέχρι τώρα, είχε οδηγήσει στην έλειψη κινητοποίησης και άλλων φορέων που μπορεί να προσφέρουν εργασία όπως συνέβαινε παλαιότερα που η επιτηρίδα των εκπαιδευτικών δεν υποσχόταν άμεσο διορισμό. Παράλληλα θα γίνει μεγάλη προσπάθεια και από μέρους μου, να μάθουμε τα οργανικά αλλά και λειτουργικά κενά των σχολείων ώστε να υπάρξουν πιέσεις στο Υπουργείο.
Υπήρξαν και άλλες προτάσεις-θέσεις για κινητοποιήσεις, όπως μια επίσκεψη όλων των εμπλεκόμενων στο Υπουργείο, προσπάθεια για ραντεβού με την Υπουργό ή Υφυπουργό και άλλα θέματα για τα οποία θα σας ενημερώνω.
Τελικά όλοι και όλες συμφωνήσαμε σε κάτι. Είναι μεγάλη ανάγκη να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να κινητοποιηθούμε εμείς, αλλά και να πείσουμε και τους-τις άλλες συναδέλφους να κινητοποιηθούν. Ο κλάδος μας πάσχει από την αρρώστια του βολέματος και αυτό έχει επιφέρει τεράστιες και ανυπολόγιστες ζημιές. Είναι η ώρα να σκεφτεί ο καθένας και η καθεμία από εμάς την προσωπική του ευθύνη σε αυτό που σπούδασε και θέλει να υπηρετήσει.
Και δεν μπορεί να υπάρχει τίποτε άλλο....

1 σχόλια:

Vegan life style είπε...

Η συνάδελφος Ειρήνη Ιατρού μου θύμισε ότι όλα τα κενά των σχολείων "ανεβαίνουν" στις ιστοσελίδες όλων των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαιδευσης. Οπότε εκεί μπορούν να βρεθούν όλα τα κενά.